17 januari, 2019

Möt Solveig Brontes på Gratisbutiken i Majorna

Det är Halloween-natt, men viktigare än så, det är onsdag. Gratisbutiken i Majorna håller, som varje onsdag, öppet mellan sex och åtta. Jag går runt hörnet på Fixoteket på Slottsskogsgatan och går in bakvägen på Carnegiegatan. Där blir jag varmt välkomnad av Solveig Brontes, som sitter och stickar och pratar med sin syster i Fixotekets cykelverkstad. Hon sitter där och lotsar folk ned i källaren under Fixoteket, där gratisbutiken huserar.

Vad är gratisbutiken?

Jag slår mig ned med Solveig och hennes syster Johanna som berättar om vad Gratisbutiken är, att det är en butik där allt är gratis och vem som helst får lämna eller ta saker, det finns inga krav på att du måste ge nåt för att få ta eller liknande. Du kan hämta och lämna hela och rena kläder, böcker, mindre husgeråd och leksaker.

Hur drivs Gratisbutiken?

Snart trillar en man in som är nyfiken på vad Gratisbutiken är och hur den drivs. Han får reda på att Gratisbutikens lokal ägs av kommunala Familjebostäder och att det lånas ut gratis genom dem. Det visar sig att mannen är en, i sina egna ord, “second hand-kille”, som gärna kan tänka sig att bidra till gratisbutiken med sin egen tid och kanske även kan donera det som Gratisbutiken får in minst av, nämligen herrkläder.

Hela gratisbutiken drivs helt utan pengar. Solveig, Sara och de andra som jobbar där gör det av ren välvilja.

När och hur kan jag besöka Gratisbutiken Majorna?

Inlämning och utlämning sker onsdagkvällar 18-20, gå in runt hörnet bakom Fixoteket Majorna.

Läs om fler gratisbutiker här.

Text: Robin Olsson,
ordförande Kollaborativ Ekonomi Göteborg, den ideella föreningen som driver Smarta Kartan.

Kollektion & samlingar